Yapıların Japon sismik indeks yöntemi ile incelenip yapısal çözümleme sonuçlarının karşılaştırılması - Kudak, Ezgi (My University, 2005)
Bu çalışmada, mevcut yapı stoğunun deprem davranışının belirlenmesinde kullanılan Japon Sismik İndeks Yöntemi incelenmiştir. Bu yöntem, binaların deprem güvenliğinin hızlı şekilde tahmin edilmesini sağlar. Bu hızlı incelemeden beklenen hangi binaların depreme dayanıklı olduğunu, hangilerinin olmadığını belirlemek değil, hangi binaların mevcut durumu ile kullanılmasına devam edilebileceği ve hangi binaların daha detaylı şekilde incelenmesi gerektiği konusunda hızlı sonuç almak olmalıdır. Betonarme çerçeve, perde-çerçeve veya sadece perdelerden oluşan taşıyıcı sisteme sahip yapılara uygulanabilen Japon Sismik İndeks Yöntemi, söz konusu yapıların deprem güvenliğinin hızlı bir şekilde tahmin edilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Bu yöntemin 30 yaşın üzerindeki, büyük fiziksel bozuklukları bulunan, malzeme dayanımı düşük olan, yangın geçirmiş olan binalarda uygulanması önerilmemektedir. Japon Sismik İndeks Yöntemi üç değerlendirme seviyesinden oluşan bir yöntemdir. Değerlendirme, binanın her katı ve her iki asal eksen doğrultusunda ayrı ayrı yapılarak, Is sismik performans indeksi ile Iso karşılaştırma indeksinin kıyaslanması ile yapılır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Japon Sismik İndeks Yöntemi; Yapının deprem performans indeksi