Alışveriş mekanlarının aydınlatmasında genel ilkeler ve bir mağaza örneği - Kutlu, Tuğba (My University, 2011)
Bu çalışmada amaç, alışveriş mekanları/mağazaların iç ve dış genel aydınlatma ilkelerini sunmak, bir mağazanın yapay aydınlatma düzenini sunulan ilkeler doğrultusunda incelemek, değerlendirmek ve bu mağaza için yapay aydınlatma tasarımı önerisi hazırlamaktır. Belirtilen amaca yönelik olarak yapılan bu çalışma 8 ana bölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak çalışmanın amacı belirlenmiştir.Bölüm 2'de, alışveriş mekanları ve mağazaların tarihsel gelişimi, mağazaların sınıflandırılması ve bölümleri ele alınmıştır.Bölüm 3'de, mağazalarda sağlanması gereken görsel konfor koşulları ele alınmıştır.Bölüm 4'de, mağazalarda kullanılabilecek lamba ve aydınlatma aygıtları ile aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmıştır. Bölüm 5'te, mağazalarda iç aydınlatma düzenleri, mağazaların bölümleri ele alınarak incelenmiştir.Bölüm 6'te, mağazanın yer aldığı yapının dışının aydınlatma ilkeleri ele alınmıştır.Bölüm 7'da tez kapsamında verilen alışveriş mekanlarından, bir giyim mağazası yapay aydınlatma düzenini önceki bölümlerde anlatılan ilkeler doğrultusunda incelenmiş ve bu mağaza için iç yapay aydınlatma tasarımı önerisi hazırlanmıştır.Bölüm 8'de bu çalışma ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Mağaza; Mağaza aydınlatması; Mağazalarda yapı yüzü aydınlatması; Yapay aydınlatma