Stratejik liderlik yetkinlikleri üzerine bir uygulama - Cabar, İnci (My University, 2005)
Stratejik liderlik, organizasyonun istenen rekabet avantajını sağlaması için düşünme, faaliyetler yapma ve diğerlerini etkileme olarak tanımlanabilir. Böylece, stratejik liderler küresel rekabet ortamında, gerektiğinde hızla stratejik değişimi sağlayabilirler. Bu çalışma, stratejik liderlik kavramı ve yetkinlikleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bir araştırmayı içermektedir. Stratejik liderlik bireysel olarak uygulanabileceği gibi takım olarak da uygulanabilir. Stratejik liderlik takımlarıyla birbirini tamamlayıcı nitelikte kişilerin stratejik karar verme sürecinde yer almaları sağlanır. Stratejik liderlerin rolleri idim ve kültürü destekleyen bir strateji geliştirmek, organizasyonu uyumlu ve yenilikçi kılmak, şirket politikalarıyla hareket etmek, etik davranışı güçlendirmek, düzeltmeleri yapma sürecine yardım etmek olarak sıralanabilir. Stratejik liderlerde olması beklenen yetkinlikler adalet duygusu, stratejik planlama, istisna yönetimi ve değişim, sonuçların yönlendirilmesi, global farklılaştırma, işletme perspektifi, iham verici motivasyon ve şartlı ödül, sinerjiyi destekleme, bireysel önem ve fikirlerin teşviki, farklılıkları azaltma, cesaret, yönetici imajı, deneyimlerden öğrenme, idealize edilmiş etki ve güvenirlik olarak sıralanabilir. Stratejik liderlik yetkinlikleri üzerine yapılan uygulamada, 13 farklı şirkette, yönetici düzeyinde yer alan 60 kişiyle anket yapılmış ve söz konusu İrişüerde yukarıda sayılan stratejik liderlik yetkînlikerinin bir kısmı araştırılmaya çalışılmıştır. Uygulamadan elde edilen iki önemli bulgudan iki, kadınların stratejik liderlik yetkinlikIeri açısından özellikle bireysel önem ve şartlı ödülde erkeklere göre daha üstün durumda olmaları, ikincisi ise, "bırakınız yapsınlar" anlayışının genel olarak fazla benimsenmediğidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Liderlik kavramı; Stratejik liderlik