Süperalaşımların açık ve kontrollü atmosferde dökümü - Bahadır, Bülent (My University, 2010)
Dünya ekonomisinin sürekli büyümesi ve dünya nüfusunun 10 milyardan 11 milyar seviyelerine gelmesinin beklenildiği 2050 yılında mevcut enerji ihtiyacının iki katına ihtiyaç duyulacaktır. Gelecekteki enerji ihtiyacı karşılamak zor olduğu kadar, bu sorunun üstesinden gelmek için, mevcut enerji üretim yöntemleri geliştirilmeli ve yeni enerji üretim teknikleri geliştirilmelidir. Enerji sektöründe bu ihtiyaçlarla beraber elektrik üretiminin büyük yükünü çeken gaz türbin santrali parçaları ile beraber uçak motorlarında kullanılan süper alaşımların önemi artmıştır. Ülkemizin süper alaşım parçalar konusunda yurtdışı bağımlığı olduğu bu günlerde, süper alaşımların önemi ülkemiz için daha önemlidir .Bu deneysel çalışmada, süper alaşım üretim yöntemlerinden açık ve kontrollü atmosfer dökümleri araştırılmıştır. Her iki döküm yönteminin kimyasal kompozisyon ve mekanik özelliklere etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Süperalaşımların sınıflandırılması; Süperalaşımların kullanım yerleri; Süperalaşım üretim yöntemleri