Rüzgar türbini pervane göbeği tasarımı - Yağmur, Ahmet Oğuzhan (My University, 2011)
Bu tezin amacı SANTEZ projesi kapsamında geliştirilmesi ve imal edilmesi planlanan yerli rüzgar türbininin pervane göbeğini tasarlamak ve gerekli analizlerini yapmak üzerinedir.Bu çalışmada rüzgar enerjisi, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli, rüzgar türbini yapısı ve bileşenleri hakkında bilgi verilmiştir. Türbin kanatlarına ve rotor göbeğine etki eden kuvvetler ve momentler belirlenip hesapları yapılmıştır.Tasarım sürecinde bilgisayar destekli mühendislik araçları kullanılmıştır. Pervane göbeği parametrik olarak modellenip bilgisayar ortamında sonlu elemanlar metodu ile statik ve dinamik durumlar için gerekli analizler yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Rüzgar türbini; Dünyada ve Türkiye’de rüzgar enerjisi potansiyeli; Rüzgar türbini teknolojisinin tarihsel gelişimi; Rüzgar türbini yapısı ve türbin bileşenleri; Teorik rüzgar gücü ve rüzgar türbini kanatlarına etki eden yükler; 2MW gücünde bir rüzgar türbini için rotor göbeği tasarımı