Bir dış mekân elektronik cihaz kabininin yapısal analizi ve iyileştirilmesi - Toptaş, Okan (My University, 2010)
Bu tez çalışmasında IEC ve ETSI organizasyonlarının yayınladığı uluslararası standartlar doğrultusunda dış mekân elektronik cihaz kabinlerinin maruz kalabileceği doğal koşullar açıklanmış ve seçilen bazı koşullar altında örnek bir dış mekân kabini için yapısal analiz gerçekleştirilmiştir.CAD yazılımlarından Solid Edge V20 ile bir dış mekân elektronik cihaz kabininin mekanik tasarımı yapılmıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan sonlu elemanlar yönteminin teorisi açıklanmış, genel varsayım prensipleri üzerinde durulmuştur.Örnek dış mekân elektronik cihaz kabini için doğal frekans değerleri bilgisayar ortamında sonlu elemanlar yöntemi ile gerçekleştirilen modal analizle saptanmıştır.Uluslararası standartlar ile verilen zorlama koşulları altında gerçekleştirilen harmonik titreşim analizi ve deprem tepki spektrumu analizleriyle yapıya ait parçalar için emniyet katsayıları hesaplanmıştır. Harmonik veya spektral karakterli titreşime maruz yapı üzerinde gerilme dağılımları incelendiğinde, en büyük gerilmelerin yere bağlantı noktaları civarında ortaya çıktığı, buna karşılık malzeme maliyeti açısından önemli parçalar için gerilmelerin düşük değerlerde olduğu görülmüştür.Seçilen gerilme emniyet katsayısının tüm parçalar için sağlanması amacıyla, bazı parçaların et kalınlıkları değiştirilerek harmonik titreşim ve deprem tepki spektrumu analizleri tekrarlanmıştır. Kütlesi büyük ve malzeme maliyeti açısından önemli parçaların et kalınlığı azaldıkça yere bağlantı noktaları civarında gerilmelerin azaldığı gözlenmiştir. Et kalınlıkları azaltılarak ve bütün parçalar için gerekli emniyet katsayıları elde edilerek malzeme maliyeti iyileştirilmesi ve emniyetli mukavemet sağlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Dış mekan kabinleri; Elektronik cihaz kabinlerine yönelik çalışmalar; Sonlu elemanlar yönetimi