Sentetik kaynaklı aktif karbon ile pestisit giderimi - Çeşmeli, Çisel (My University, 2011)
Pestisitler, her türlü zararlı böcek, haşerenin yok edilmesine yönelik kullanılan tarım ilaçlarıdır. Bununla birlikte pestisitlerin dezavantajı, hem tarımsal ürünlerin yapısında hem de topraklarda kalan artığının kalmasıdır. Toprağın pestisitlerle kirlenmesi, kullanılan kimyasal maddeler kalıcı olduğu zaman önemli etkiler doğurmaktadır. Aktif karbon kirlilik gideriminde kullanılan bir maddedir. Aktif karbon kullanımı arıtma maliyetini arttırmaktadır. Bunun sebebi aktif karbonun rejenerasyonunda gerekli olan kimyasal maddeden kaynaklanmaktadır (Robinson ve ark., 2002). Bundan ötürü düşük maliyetli adsorban arayışları vardır. Bu amaçla çok değişik adsorbanlar kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar arasında doğal kaynaklı adsorbanlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek mısır sapı, kil, çitin gösterilebilir. Bu çalışmada, PCNB pestisit türünün sulu çözeltiden uzaklaştırılması için karbonize edilmiş kızılçam kabuklarından faydalanılmıştır. PCNB adsorpsiyonunu etkileyen başlangıç konsantrasyonu, pH ve sıcaklık gibi faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Freundlich, Langmuir, Temkin ve Dubinin-Radushkevich (D-R) izotermleri farklı sıcaklıklardaki denge verilerini incelemek için kullanılmıştır. Denge verilerini çalışılan tüm sıcaklıklarda Temkin izotermi daha iyi temsil etmiştir. Deneysel verilere pseudo I. derece, pseudo II. derece kintetik modelleri ile partikül içi difüzyon modeli uygulanmıştır. Reaksiyon kinetiğinin pseudo II. dereceden kinetik modelinin takip ettiği görülmüştür. Termodinamik hesaplar sonucunda -H değeri -22598,15 cal/mol olarak bulunmuştur. -G değeri pozitif olması adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleşmediğini göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Adsorpsiyon; Gres sınıflandırması; Pestisitler