Harbiye-Osmanbey bölgesi sivil mimarlık örnekleri - Meriç, Müge (My University, 2004)
Şişli ilçesi Halaskargazi Mahallesi'nde yapılan çalışma, mahalle ile ilgili incelemeleri, koruma ve sağlıklaştırma çalışmalarını içermektedir. İlk yerleşim hareketlerinin 19. yüzyıl ortalarında görüldüğü Şişli İlçesi'nde önceleri Osmanlı paşalarının, yüksek memurların ve dönemin aydınlarının bahçeler içindeki tek tük konaklan bulunurken 19. yüzyılın son yıllarında yabancıların kalburüstü azınlıkların batıcı yaşam tarzım benimsemiş Osmanlı seçkin ve aydınlarının oturduğu batı tarzı apartmanlar inşa edilmeye başlanmıştır. Batılılaşma hareketlerinin en güzel örneklerinden olan bu apartmanlar bölgedeki işyeri sayısının hızla artmasıyla yok olmuş ya da yanlış müdahalelere maruz kalmıştır. Çalışma alanındaki korunması gerekli yapıların birçoğu 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarına ait sivil mimarlık örnekleri olan bu apartmanlardır. Tez kapsamında yapılan çalışmalarda tarihi dokunun fiziksel özellikleri tek yapı ve mahalle ölçeğinde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bozulmalar tarihi dokuya aykırı yapılar tespit edilerek, bozulma nedenleri araştırılmış, tarihi çevrenin korunması ve rehabilitasyonu için önerilerde bulunulmuştur. Böylece bölgeyle ilgili düzenli bir arşiv oluşturularak yapılacak Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarına kaynak oluşturabilecek bir örnek hazırlamak ve gelecek nesillere bir belge bırakılması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Tarihi doku; Halaskargazi mahallesi; Tarihi çevre koruma; Restorasyon; Kültürel miras; Düzenli arşiv