2008 küresel krizi ve 1997 Asya krizi karşılaştırmalı analizi - Sarımaden, Hakan (My University, 2021)
Ekonomik krizler sonrasında oluşan olumsuz etkiler, yayıldığı ülkelerde yoksulluğu arttırmış ve yaşam standartlarını önemli ölçüde düşürmüştür. Krizlerin bir daha yaşanmaması için iyi analiz edilmesi ve dersler çıkarılması gerekmektedir. Yapılan çalışmada, 1997 yılında Tayland’da başlayıp hızlı bir şekilde Malezya, Endonezya, Filipinler, Kore ve Japonya gibi ülkelere yayılan Asya Krizi tüm yönleriyle ele alınmıştır. 1997 Asya krizi ile birçok Asya ülkesinde yaşam standartları düşmüş ve yoksulluk artmıştır. Krizin olumsuz etkilerini azaltmak için Asya ülkeleri gerek Amerika Birleşik Devletleri gerekse de IMF’ten destek talebinde bulunmuşlardır. Asya’da bu dönemdeki tek olumlu gelişme, Asya ülkeleri ile dış ticaret ilişkisinde önemli role sahip olan Çin devletinin krizden olumsuz etkilenmemesidir. Diğer finansal kriz 2008 yılının Eylül ayında Lehman Brothers’ın iflasının ardından gerçekleşmiştir. Kriz özellikle Yunanistan, İtalya, İrlanda ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerini etkileyerek, bu ülkelerin borç krizine girmelerine neden olmuştur. Yapılan çalışmada, her iki küresel kriz ayrıntılı biçimde incelenerek, benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmıştır. Krizin çıkmasına neden olan unsurlar ele alınırken, kredi derecelendirme kuruluşlarının etkisi ayrıca incelenmiştir. Karşılaştırmada Asya ülkelerinin iki krizdeki duruşlarına da bakılmıştır. 1997 Asya Krizinden çıkan Asya ülkeleri, 2008 Finansal Krizin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi başarmışlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Finansal kriz; 1997 Asya krizi; 2008 Küresel krizi