Türkiye'nin toplumsal ve örgütsel boyutta kültürel farklılıkları:Çok uluslu bir sağlık işetmesinde kültürel farklılıklara yönelik bir araştırma - Dalgün, Öykü (My University, 2011)
Bu tezde, sağlık sektöründe faaliyet gösteren %50 Amerikan ortaklı çok uluslu bir işletmenin kültürel farklılıkları ve özellikleri incelenmiştir. Hofstede'in Kültürel Boyutlar Araştırması'na göre şekillendirilen tezde, önce toplumsal kültür açıklanmış, daha sonra örgüt kültürüne değinilmiştir. Örgüt kültürü ile toplumsal kültür arasındaki ilişki anlatıldıktan sonra, bu konuda yapılan önemli çalışmalar ele alınmıştır.Araştırma kapsamında örgüt kültürü ile Hofstede'in 4 kültür boyutu (güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma derecesi, bireycilik ve erillik) arasındaki ilişkiyi incelenmek için merkezi İstanbul'da bulunan çok uluslu bir sağlık işletmesine anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS versiyon 17 ile analiz edilmiştir. Analizde öncelikle boyutların kendi aralarındaki ilişki ve anlamlılıklarını tespit etmek amacıyla Korelasyon Analizi uygulanmış. Türkiye ve Amerika'nın kültürel boyutlarda aldığı değerler ile örgüt sonuçları karşılaştırılmış ve örgütün %50-%50 ortaklık olması nedeniyle iki ülkenin kültürel boyutlarının ortasında değerler aldığı gözlemlenmiştir. Son olarak işletme çalışanlarının demografik özelliklerine göre örgütün kültürel boyutlarda aldığı değerlerin farklılık gösterip göstermediği tespit etmek için Fark Testleri uygulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Toplumsal kültür kavramı; Örgütsel kültür kavramı; Hofstede’in kültürel boyutları