Tasarım kalıpları kullanarak çerçeve geliştirme - Horasan, Rıza (My University, 2007)
Mühendislik çalışmalarının temel amaçlarından biri olan kaliteli ürünü hızlı bir şekildeoluşturma ve süreçlerdeki değişikliklere göre güncelleyebilme işi, yazılım mühendisliğikapsamında da ele alınmaktadır. Belirli bir alandaki yazılım ürünlerine temel oluşturanyazılım çerçeveleri kullanımı, kaliteli programların hızlı bir şekilde oluşturulmasına vebakımının yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak belirli bir alandaki pek çokuygulamaya temel oluşturma görevine sahip çerçevelerin, doğası gereği tekrarkullanılabilir, bakımı yapılabilir ve uygulamalar özelinde genişletilebilir olması gerekir.Bu özelliklere sahip bir çerçeve tasarlamak zor bir iştir. Çerçeve geliştirme sürecindetasarım kalıpları kullanımı, süreci kolaylaştıracaktır ve bahsedilen özelliklere sahip birtasarıma ulaşmamıza yardımcı olacaktır.Bu çalışmada üniversitelerin finans birimleri için geliştirilecek yazılımlara temeloluşturacak bir çerçevenin, tasarım kalıpları kullanılarak geliştirilmesi incelenmiştir.Geliştirilen çerçevede uygulanan tasarım kalıplarının amaçları ve tasarımın tekrarkullanılabilirlik, modülerlik, kullanılabilirlik ve bakım yapılabilirlik özelliklerini nasıletkilediği anlatılmıştır. Geliştirilen ve incelenen çerçeveden yola çıkarak çerçeve vetasarım kalıpları kullanımının kaliteli yazılım ürünleri oluşturmada önemli bir role sahipolduğu anlatılmak istenmektedir.Anahtar kelimeler: Yazılım çerçeveleri, çerçeve geliştirme, tasarım kalıpları, çerçevekalite özellikleri
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: YAZILIM ÇERÇEVELERİ; TASARIM KALIPLARI