Alt yapısız mimarlık ve mimarlık eğitimi - Özbek, Şirin (My University, 2009)
Dünyamızın hızlı değişen dengeleri insan hayatında ve yaşam koşullarında bazı olumsuzluklar yaratmaktadır. Fakat insan beyni karşılaştığı problemler için her alanda çözüm üretmeye çalışmakta, gelişen teknolojilerle, bunlarla mücadele etmektedir. Özellikle doğal afetler karşısında zayıf kalan insanoğlu, ürettiği yeni sistemleri doğal afetlere karşı kullanmaya başlamıştır.Altyapısız Mimarlık kavramı değişen dengeler ve karşılaştığımız doğal afetlerle bir mücadele etme ihtiyacı sonucu Japonya'da Tokyo Üniversitesi'nde ortaya çıkmış bir çalışmadır. Altyapısız mimarlığın temelinde uzay teknolojisi yatmaktadır ve çalışma sistemi mantık olarak uzay istasyonları ile aynıdır. Bu yeni kavram aynı zamanda başka disiplinler için geliştirilen bilgi ve teknolojilerin farklı alanlarda da insanlığa büyük yararı olduğunu kanıtlamaktadır.Bu çalışmanın ikinci bölümünde, altyapısız mimarlığın tanımı ve tarihinden bahsedilmiş, altyapısız mimarlığın fiziksel ve sosyal yaşamdaki yeri anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, altyapısız mimarlığın gelişim nedeni ve sürecinden bahsedilmiş, araştırma olarak kullandığı teknolojiler lenmiş, bu zamana kadar araştırma kapsamında yapılmış olan çalışmalardan örnekler anlatılmıştır.Dördüncü bölümde, altyapısız mimarlığın küresel dünyadaki ve Türkiye'deki yerinden bahsedilmiş, altyapısız mimarlık çalışmasının, kullandığı yeni teknolojilerin Türkiye'deki mimarlık okullarında da eğitim sistemine entegre edilmesi gereğinden ve önerisinden bahsedilmiştir.Beşinci ve son bölümde ise altyapısız mimarlık çalışmasının dünyadaki önemi ve gördüğü alakadan bahsedilmiş, ülkemizde eğitim sisteminden başlayarak insan hayatına girmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Altyapı; Altyapısız; Altyapısız mimarlık; Yeni teknolojiler; Uzay teknolojileri; Altyapısız mimarlığın Türkiye'de eğitim sistemine entegrasyonu