Şebekeden bağımsız çalışan hibrid enerji sistemlerinde risk değerlendirmesi - Kekezoğlu, Bedri (My University, 2007)
Hızla büyümekte olan güç sistemlerinde talep edilen enerji her geçen gün artmaktadır. Bugelisme insanoglunu, fosil yakıtlı enerji üretim sistemlerinin yüksek maliyetlerini ve çevreseletkilerini de göz önüne alarak, yeni enerji kaynaklarını kullanma yoluna sürüklemistir.Yenilenebilir enerji kaynaklarının güç sistemlerinde kullanılmaya baslanmasıyla birliktehibrid enerji sistemleri olusmus ve günümüzde enerji üretim sistemlerinde önemli bir yerkazanmıstır. Hibrid enerji sistemleri, sebekeden bagımsız çalısarak yükleri besleyebildiklerigibi, enterkonnekte sisteme baglanarak sebekeye de enerji saglayabilmektedirler.Tüm bu avantajlarının yanında özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekliliklerininbulunmamasından dolayı hibrid enerji sistemlerinde yüklerin tam olarak beslenemedikleridurumlarla karsılasılabilmektedir.Bu çalısmada sebekeden bagımsız çalısan, rüzgar türbini + günes panelleri + dizelgeneratörden olusan bir hibrid enerji sistemi üzerinde, rüzgar ve günes sistemlerininsürekliligi incelenmis ve sistem için risk degerlendirmesi yapılmıstır.Uygulaması gerçeklestirilen sistem, 250kW gücündeki bir yükü karsılayacak sekilde farklısenaryolar (Dizel+Rüzgar+Günes enerjisi hibrid kombinasyonları) gelistirilerek incelenmis veolası arıza durumlarına göre risk degerlendirmesi yapılmıstır. Sonuç olarak her bir senaryoiçin beslenemeyen yük miktarı, yükün beslenemedigi yıllık toplam saat sayısı, dizelgeneratöre ait yıllık toplam yakıt maliyeti ve optimum senaryoya ait ekonomik çıktılar eldeedilmistir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: RÜZGAR ENERJİSİ; GÜNEŞ ENERJİSİ; HİBRİD ENERJİ SİSTEMLERİ