Eğimli çatılarda havalandırma - Küskü, Belma (My University, 2005)
Türkiye'de gerek iklimsel etkenler, gerek geleneksel yapım teknolojileri nedeniyle eğimli çatılar teras çatılara göre daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Fakat havalandırmanın eksikliği, eğimli çatılarda birçok sorunla karşılaşılmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada eğimli çatı kesitinde veya boşluğunda etkin ve dengeli bir hava dolaşımının olmamasının, havalandırmanın zamanla etkisini kaybetmesinin ve havalandırma uygulamasında yanlış ürünlerin seçilmesinin ürün israfına neden olarak yapının kullanım maliyetini büyük ölçüde yükselttiği saptanmıştır. Eğimli çatılardan yüksek oranda verim alınabilmesi için çatı strüktürü, yalıtımı ve havalandırmasıyla bir bütün olarak düşünülmelidir. Havasızlık, her mevsim için çatı sistemini zorlayan önemli bir etkendir. Çatı katmanlarının havalandırılması özellikle biriken nemin ve sıcak havanın çatı boşluğundan ve kullanılan ürünlerden uzaklaştırılmasında çok önemlidir. Bu nedenle çatı saçaktan mahyaya doğru yeterli derecede, dengeli ve doğal yollardan havalandırılmalı ve günümüzde yeni kullanılmaya başlanan su geçişini engelleyip, su buharı geçişine izin veren ürünler verimli olarak kullanılmalıdır. Çalışma doğrultusunda, uygun çatı ayrıntısı ve ürünleriyle yapılacak etkin bir havalandırmanın çatılarda oluşabilecek birçok sorunun oluşmasını engelleyip, kullanıcı sağlığı ve ülke ekonomisinin zarar görmesi gibi olumsuzlukların önlenebileceği gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Eğimli çatılar; Doğal havalandırma; Nem; Saçak; Mahya