Çok bileşenli sıvı hidrokarbon ile kirlenmiş toprakta akışkan faz taşınımının deneysel ve sayısal modelleme ile incelenmesi - Güllü, Ali Sait (My University, 1999)
Çok bileşenii, hareketsiz sıvı hidrokarbonların topraktan sızması incelenmiştir. Üç akışkan faz (hava, su, benzin) arasında, doymamış bölgedeki koşulları simule etmek için toprak kolon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deney sırasında, sızıntı örnekleri toplanmış ve örnekler uçucu bileşenler için analiz edilmiştir. Ölçülen benzen, toluen, etil-benzen, m-p-ksilen, o-ksilen (BTEX) ve naftalin (N) derişimleri kapalı denge ölçümlerinde bulunan seviyelere benzer bulunmuştur. Fazlar arasında denge durumu kabul edilerek sızıntı davranışı nümerik olarak modellenmiştir. Hava ve su akımının olduğu durumda sızıntının toprak kolonlarında davranışını belirlemek için deneysel bir düzenek hazırlanmıştır. Bu deneyler sırasında, havalandırılmış topraktan çıkış su örnekleri toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu deneyler aynı zamanda topraktan kirleticilerin arındırılma sonuçlarını da vermektedir. Kimyasal denge olduğu varsayımına dayalı olarak geliştirilen nümerik model, deney sonuçları ile karşılaştırıldığında, BTEX ve N bileşenlerinin taşınmasının nümerik simulasyonunun yapılabileceği ortaya çıkmıştır. Bileşen derişimleri düşük seviyelere indikçe, model ile deneysel sonuçların biraz farklılaştığı gözlenmiş, nedenin de seçilen benzin ile hava arasındaki taşınım hızı olduğu düşünülmüştür
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Sorun tanıtımı; Materyal ve yöntem; Sayısal simülasyon modeli