Bina otomasyon sistemleri - Genli, Mustafa Murat (My University, 2005)
Son yıllarda yapılaşma git gide toplu bir hal almaya başlamıştır. İşletmeler, gerek çalışanlararasında bütünlüğü sağlamak gerekse mekândan doğan işletme giderlerini kısıtlamakamacıyla tüm çalışanları barındıran büyük yapılarda çalışmaya yönelmişlerdir. Bu bağlamdaçalışanlar için uygun ortam koşullarını ekonomik bir metot ile oluşturmak, güvenliği arttırarakyapının bütünsel kontrolünü sağlamak işletmecinin esas gayesi haline gelmiştir.Ticari binalarda, çalışanlardan istenen verimin alınması için, ideal çalışma ortamı şartlarınınsağlanması gerekir. Ortamda iklimlendirme, aydınlatma kontrolü yapılırken, ekonomik bir yolizlemek gerekir. Konfor koşullarından taviz vermeden, harcanan gücün en alt seviyedetutulması istenir. İstenen şartların durumunu takip etmek için izleme ve veri kaydetme sürecigerçekleştirilir. Sonuçlar rakamsal anlamda değerlendirilerek, yapılması gerekli olanmüdahalelere karar verilir. Herhangi bir arıza durumunda gerekli uyarıların verilmesi vemümkünse yedek sistemlere geçilmesi için, tüm sistemin eş zamanlı izlenmesi ve takibiyapılır.Sistemin bir bütün olarak kusursuz çalışması, kurulu olan sistemlerin birbiri ile uyumu ileyakından ilgilidir. Örneğin Kartlı geçiş sisteminden alınabilecek bilgilere göre aydınlatma veiklimlendirme süreçleri başlar veya durur.Bu tezde bina otomasyon süreci, sistem detayları ve kontrol yöntemleri yönüyle incelenmiştir.İklimlendirme süreci, senaryosu, donanımsal özellikleri, sistemin modül ile kontrolü,modülün programlanması, çalışan sistemin eş zamanlı takibi pratik uygulama ilegerçekleştirilmiştir.Anahtar kelimeler: Bina Otomasyonu, Enerji yönetimi ve izleme sistemleri, Aydınlatmayönetimi, Kartlı geçiş ve yangın ihbar sistemleri, HVAC otomasyonu, HVAC Otomasyonuuygulamasıix
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: ALGILAMA VE KONTROL ELEMANLARI MİMARİSİ; ENERJİ YÖNETİMİ; YANGIN İHBAR SİSTEMLERİ