Giydirme cephelerde akustik sorunlar - Erbaş, Nihal (My University, 2000)
Bu tezin amacı, çağdaş bir uygulama olan ve Türkiye'de de kullanım sıklığı gittikçe artan giydirme cephelerin özellikle gürültü denetimi açısından incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada öncelikle giydirme cephe sistemleri ve giydirme cephelerde kullanılan camlar üzerinde durulmuştur. Giydirme cepheli yapıların gürültü denetimi açısından incelenmesinde öncelikle giydirme cepheli yapıların bulunma olasılığı fazla olan kentsel ortamlara ilişkin dış gürültü ortamı alternatifleri belirlenmiştir. Ardından giydirme cepheli yapılardaki işlev olasılıkları gözönüne alınarak yapı içinde kabul edilebilir gürültü düzeyleri alternatifleri saptanmıştır. Söz konusu iki belirleme yani, yapı dışı gürültü düzeyi ve yapı içinde kabul edilebilir gürültü düzeylerine bağlı olarak yapı kabuğunda sağlanması gerekli ses geçiş kaybı değerleri alternatifleri ortaya konmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında ağırlıklı olarak ülkemizde gerçekleştirilen uygulamalar göz önüne alınarak, giydirme cephe kesitlerinde sıklıkla kullanılan dolu/boş oranlan, cam kalınlıkları gibi değişkenlere bağlı olarak, giydirme cephelerin mevcut ses geçiş kayıpları hesaplanmıştır. Çalışmada son olarak gerekli ses geçiş kaybı değerleri ile, mevcut ses geçiş kaybı değerleri karşılaştırılmış ve giydirme cephe kesitinin yetersiz kaldığı durumlar saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Giydirme cepheler; Giydirme cephe sistemleri; Yapılarda gürültü denetimi; Gürültü