Kazıklı radyelerin nümerik analizi - Efkan, Solmaz (My University, 1998)
Bu tezin amacı günümüzde kazıklı radyelerin analizleri sırasında göz ardı edilen zemin radye etkileşimini incelemektir. Zemin radye etkileşimini incelemek üzere nümerik çalışmalar yapılmıştır. Nümerik yöntem olarak son yıllarda en çok kullanıma sahip ve en güçlü olan sonlu elemanlar yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmalarda kazıklı radye analizlerinden ünce tek kazık üzerinde bir takım parametrik analizler yapılmıştır. Bunun için lineer elastik ve homojen bir zemin ortamında yer alan tek bir kazık için toplam gerilme analizleri yapılmıştır. Tek kazıkla ilgili çözümlemelerden sonra kazıklı radye için aynı parametreler kullanılarak çözümlemeler tekrarlanmıştır. Yapılan tüm nümerik çözümlemelerde LUSAS sonlu elemanlar programı kullanılmıştır. Bu nümerik çözümlemeler neticesinde tek kazık ve kazıklı radye sistemlerinde kullanılan parametrelere bağlı olarak çeşitli grafikler çizilmiştir. Bu çizilen grafiklerde kazık-zemin-radye arasındaki yük taşıma oranları verilmiştir. Kazıklı radyelerdeki radye zemin etkileşimini açıklamak istediğimiz bu çalışmada belirli relatif kazık boyu, rijitliği ve kazık ucu zemin rijitliklerinde küçümsenmeyecek oranda radye altı zemin basınçları olduğu gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Kazık ve kazık grubu teorisi; Kazıklı radyelerin nümerik analizi; Tek kazık için yapılan nümerik çalşmalar