Li-Br/su ile çalışan güneş enerjili iklimlendirme sistemleri ve bir uygulama - Tetik, Kadir Özkan (My University, 2006)
Güneş enejisinin birçok uygulama alanları vardır. Özellikle fosil yakıt rezervlerindeki azalma nedeniyle güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanılması daha da önem kazanmıştır. Güneş enerjisi ile ısıtma ve kullanım sıcak suyu ısıtılması hali hazırda yaygın olan bir uygulama olmakla birlikte günümüzde soğutma için de güneş enerjisinin kullanılmasına yaygın olarak başlanmıştır. Soğutma, en önemli günes enerjisi uygulamalarındandır. Bilhassa sistem hem ısıtma (kısın) hem de soğutma (yazın) için, çok amaçlı kullanılacaksa oldukça ekonomik olmaktadır. Güneş enerjisi ile soğutma ve iklimlendirme uygulamaları için kullanılan metotlardan biri de absorbsiyonlu sistemlerdir. Absorpsiyonlu sistemlerde değişik enerji kaynaklarından sağlanan ısıl enerji, soğutma için direkt olarak kullanılmaktadır. Absorpsiyon yöntemi ile çalışan soğutma çevrimlerinde elektrik enerjisi yerine ısı enerjisi kullanılması nedeniyle bu çevrimler buhar sıkıştırmalı normal soğutma çevrimlerinden daha ekonomik olmaktadır. Li-Br/su sistemi ile çalışan soğutma çevrimleri ile 0°C'nin altında soğutma yapmak mümkün olmamakla beraber, bu sistemin düşük sıcaklıktaki artık su buharı veya sıcak sularla çalışmasının mümkün olması, son zamanlarda özellikle soğutma amacıyla geniş bir uygulama alanı bulmasına yol açmıştır. Bu çalışmada, öncelikle güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri incelenmiş, termik yararlanma için hesaplama yöntemleri açıklanmış, kullanılacak formüller verilmiştir. Daha sonra güne enerjisi ile soğutma sisteminde kullanılan absorpsiyonlu soğutucu anlatılmıştır. Absorpsiyonlu soğutma sisteminde yaygın olarak kullanılan Li-Br/su akışkan çiftli çevrimlerin özellikleri verilmiş, tasarımı yapılmıştır. Absorpsiyon sisteminin elemanları için gerekli analizler yapılarak soğutma sistemi modellenmiştir. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan doğalgazlı soğutma sisteminin avantajlarına kısaca değinilmiştir. Son bölümde ise uygulama olarak bir villanın sogutma yükü ve ısı kaybı hesaplanmıştır. Villa için kullanım sıcak suyu miktarı ve kollektör hesabı yapılarak kollektör tiplerine göre anlık verim değerleri hesaplanmıştır. Li-Br /su ile çalışan absorpsiyonlu soğutucunun tasarımı yapılmış ve jeneratörde gerekli ısının güneş enerjisi ile temini için kullanılacak kollektör adedi hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Güneş enerjisi; Li-Br/su; Absorpsiyonlu soğutma; Güneş enerjili soğutma