Otel mutfaklarının planlamasında ergonomik faktörler - Güven, Aysun (My University, 1993)
Tez araştırması giriş ve sonuç bölümleriyle birlikte yedi ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde mutfağın tanımı, gelişmesi ve türlerine, otel i- cindeki yeri ve önemine ve diğer fonksiyonlarla olan ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde otel mutfaklarının tasarımını etkileyen temel verilerin üzerinde durulmaya çalışılmıştır ve konunun, otelin bütününü içine alan bir fizibilite çalışmasına ballanması gere ği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, otel mutfaklarının sağlıklı pl anlanabi lmesi ve mutfak içi ilişkilerinin rahat kurulabilmesi için ergonominin gereğine dayandırılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, Otel mutfakları tasarımında kullanılan ergono- mik tekniklerin açılımları yapılmıştır. Ergonomik tekniklerle planlaması öngörülen mutfakların planlama uygulama ve işletme safhalarında olumlu işlediği sonucuna varılmıştır. Beşinci bölümde ise otel mutfaklarında bulunan ana fonksiyon lar ve birbirleriyle olan ilişkilerine ayrılmıştır. Altıncı bölümde, otel mu tf aklar mdaki ana fonksiyonların ergo- nomik esaslar dahilinde oluşumuna yer verilmeye çalışılmıştır. Yedinci bölümde, dünya ve Türk otel mutfaklarındaki ana."fonksi yonların ergonomik esaslar dahilinde oluşumuna yer verilmeye ça lışılmıştır. Sonuç bölümünde, Otel mutfaklarının: planlamasında- ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yollarına değinilmeye çalışılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Otellerde mutfak; Otel mutfaklarının tasarımı; Ergonomi; Otel mutfaklarında eylem-çalışma alanları