Zeytin asit yağının süperkritik metanol ortamında esterleştirilmesi - Yaprakçı, Anıl (My University, 2009)
Zeytinyağı rafinasyonu sürecinde oluşan yan ürünlerden biri olan ve kütlece %91,67 oranında serbest yağ asidi (FFA), %3,76 oranında sabunlaşmayan madde içeren zeytin asit yağı (ZAY) süperkritik koşullarda metanol kullanılarak yağ asidi metil esterlerine (FAME) dönüştürülmüştür. Deneysel tasarıma dayalı olarak gerçekleşen deneylerde sıcaklık (300-380 C), basınç (200-280bar), metanol/ZAY hacimsel oranı (0,7/1,0-1,5/1,0) ve akış hızı (0,4-1,2 mL/dak) parametrelerinin ester dönüşümü üzerindeki etkileri incelenmiş ve sonuçlar ikinci dereceden tam polinomal yaklaşım kullanılarak modellenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre optimum reaksiyon koşulları, 380 C, 240bar, 1,12/1,0 metanol/ZAY ve 0,4mL/dak olarak bulunmuştur. Bu koşullarda gerçekleştirilen deney sonucunda, %92,30 metil ester verimi elde edilmiştir. Optimum noktada elde edilen ham biodizelin özellikleri iyileştirilmiş ve %0,09 FFA içeriği ve %96,59 FAME içeriğine ulaşılmıştır. Bu değerlere sahip olan numunenin özellikleri EN 14214 standardı ile karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Asit yağı; Esterleştirme; Süperkritik metanol