Karıştırma ve karıştırıcılar, kullanım alanları ve hesaplama yöntemleri - Ören, Muzaffer (My University, 2006)
Karıştırma işlemi teknikte pek çok sahada kullanım alanına sahiptir. Temel olarak kimyasal ve fiziksel değişim esastır. Proses endüstrisini baz alarak karıştırma prosesi ile ilgili temel bilgileri günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Birçok sanayi kesiminde, özellikle gıda, ilaç, kağıt, boya, plastik, seramik, kauçuk, sanayinde karıştırıcı cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Doğada bulunan maddelerin çeşitliliğinden dolayı karıştırıcı cihazlar, değişik şekillerde dizayn edilmektedir. Uygun karışımın elde edilmesi bakımından bu cihazların seçimi oldukça önem kazanmıştır. Sıvıların birbirleri ile olan karışımlarında problemler oluştuğundan araştırma konusu olmuşlar ve dünya literatürüne geçmişlerdir. Sıvı ve katı maddelerin birbirleri ile olan karışımları ise miktarı fazla olan maddenin karıştırılma sahasına girer. Katıların katılarla karıştırılmalarında ise sistematik incelemeler yapılmasına rağmen kesin kriterler ortaya konulamamıştır. Yapmış olduğum bu çalışmada, özellikle sıvı maddelerin (Newtonsal akışkanların)karıştırılmasını inceledim. Karıştırılan maddelerin fiziksel özelliklerine göre, gerekli güç ihtiyacı, kanat ve karıştırıcı tipi seçimi, mukavemet hesaplamaları konuyu oluşturan temel ilkelerdir. Günümüzde karıştırma prosesinde yaşanan problemlerin çoğu yetersiz bilgiden kaynaklanmaktadır. Umuyoruz ki bu ve benzeri çalışmaların artması ile karıştırma prosesinde yaşanan problemlerin azalmasına neden olur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Karıştırma; Akışkanlar mekaniği; Sızdırmazlık elemanları; Helisel şerit tipi karıştırıcı; Plakalı karıştırıcı; Akım kırıcı; Gaz dispersiyonu; Katı-sıvı karışımı