Üretim hatlarının teknik açıdan dengelenmesi - Günışık, Talha (My University, 2000)
Fabrikalarda iş istasyonlarının boş beklemesi, gecikmeler ve.ara depolardaki yığılmalar işlem süreleri arasındaki farklardan meydana gelir. Bu farkların giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalara "Üretim Hattının Dengelenmesi" denir. Bu tezde çeşitli imalat/montaj hatlarını dengeleme metodlanna yer verilmiştir. Bitirme tezinin ilk üç bölümünde Üretim yöntemleri, Montaj Hattı Dengeleme kavranılan, 3. ve 4. Bölümlerde Montaj Hattı Dengeleme metotlarına yer verilmiştir. 5. Bölümde ise bir uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamada bir defter fabrikasında üretim hatta dengeleme metodları ile Defter Bölümünde eleman sayısı 103 kişiden 48 kişiye indirilmiştir. 1997-1998 yıllarında 103 kişi ile yapılan üretim, 1999 yılında 48 kişi ile 10.5 ayda gerçekleştirilmiş, kalan 1.5 ayda ajanda, takvim, sert kapaklı defter gibi yeni ürünlere çalışılmıştır, verimlilik artmış ve maliyetler azalmıştır. Maliyetlerin azalması ile rekabetçi ortamda satışlar artmış bir önceki yıldan kalan 3.000 ton stok bir sonraki yıl aym miktar üretimle 400 tona düşmüştür. Üretim Hatlarının Dengelenmesi ile şirketlerde verimlilik yükselmekte, karlılık artmaktadır. Şirketlerin rekabet gücü de bu sayede artmaktadır. Bu konu üzerinde yeni yapılan çalışmalar da, bu konunun önemini vurgulamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Üretim sistemleri; Üretim hataları montaj hattı; dengelemede klasik yöntemler