Radyo frekans tanımlama teknolojisinin tedarik zinciri yönetimine katkıları - Ateş, Ozan (My University, 2012)
Günümüz değisen ve gelisen kosulları göz önüne alındığında müsteri ihtiyaçları da çokhızlı bir sekilde değismektedir. Bu zorlu kosullarda ayakta kalabilmenin sartı da müsteriihtiyaçlarını iyi öngörmek ve bu ihtiyaçları mümkün olduğunca hızlı ve maliyetleriminimize edecek bir sekilde karsılamaktır. Bu yüzden isletmeler tedarik zincirlerinidaha etkin hale getirmek istemektedirler. Böylece ihtiyaçların doğru tespiti, ihtiyacıkarsılayacak hammadde ve yarı mamullerin zamanında tedariki, nihai ürünlerinzamanında depolanması ve siparislerin zamanında müsteriye sevki mümkün olacaktır.Bu da isletmelere rekabet avantajı kazandırmasının yanı sıra müsteri memnuniyetini deyükseltecektir.Stok, depolama ve dağıtım operasyonları ise tedarik zinciri içinde önemli bir yeresahiptir ve bu operasyonların etkin olması doğrudan tedarik zincirinin tüm halkalarınayansıyacak ve tedarik zincirinin etkinliğini artıracaktır. Stok, depolama ve genel olarakbütün Tedarik Zinciri operasyonlarında birçok bilgi teknolojisi kullanılmaktadır. AncakBar Kod Teknolojisi, depolama ve dağıtım operasyonlarına bir izlenebilirlik vedoğruluk kazandırmaktadır ve tedarik zincirinin etkin yönetimine önemli bir katkısunmustur. Fakat günümüz gelisen kosulları artık bu teknolojinin yetersiz kalmasınasebep olmustur. Depolama operasyonlarında ürün bar kodlarını okutarak raflarayerlesim yapılması ve siparislerin her ürünü teker teker okutarak çıkarılması sözkonusudur. Yine dağıtım operasyonlarında ürünlerin her bir hareket noktasında (birlojistik birime girmesi veya baska bir lojistik birime girmesi) teker teker okutulmasısürece bir izlenebilirlik kazandırıyor. Ancak bu islemler sürece izlenebilirlik kazandırsada aynı zamanda süreci bir o kadar da yavaslatıyor. Aynı zamanda bar kodteknolojisinde insan da isin içine giriyor. ?nsan ile birlikte hatalar da isin içinegirdiğinde bar kod teknolojisi hem yavas hem de hatalı bir operasyon sağlıyor. Amadeğisen kosullar operasyonların hızlı ve hatasız olmasını zorunlu kullanıldığından dahaileri bir bilgi teknolojisine ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada RFID Teknolojisi isin içinegiriyor.RFID Teknolojisi, basta tedarik zincirini en çok etkileyen süreçler olan stok ve depoyönetimi olmak üzere tüm süreçleri insandan olabildiğince bağımsız kılıyor ve insanhatasını minimize ediyor. Tezin sonunda yer verilen uygulama örneğinde ise HorozLojistik depolama operasyonlarında Bar Kod Teknolojisinin nasıl kullanıldığına yerverilirken bu operasyonların RFID Teknolojisi ile nasıl iyileseceği de anlatılıyor.Böylece insana daha az ihtiyaç duyan RFID Teknolojisi ile Bar Kod Teknolojisininarasındaki operasyondaki farklarına değiniliyor.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: RFID; Tedarik zinciri yönetimi