Video görüntülerinden araç takibi - Akçay, Aydoğan (My University, 2011)
Nesne takibi, şüpheli şahısların izlenmesi, trafik kontrolü ve düzenlenmesi, askeri güvenlik ve video indeksleme gibi uygulamalarda kullanılan önemli çalışma alanlarından biridir.Bu tez çalışmasında, hareket halinde araç/araçlar içeren video görüntülerinde seçilen aracın durumu zorlaştıran etkilere rağmen takibi gerçekleştirilmiştir. Kullanılan görüntüler daha önceden kamera ile kaydedilerek elde edilmiştir. Temel işlemler, görüntüdeki hareketli nesnelerin arka plan görüntüsünden ayıklanarak belirgin hale getirilmeleri ve elde edilen yeni görüntü üzerinde kullanıcı tarafından takip edilmesi istenen aracın çerçevelenerek takibin sürdürülmesi olarak sıralanabilir.Hareketli nesnelerin arka plan görüntüsünden ayıklanması Gauss Karışımı (GK) modeli, seçilen aracın takibi ise Görsel Takip Ayrıştırma (GTA) yöntemi kullanılarak sağlanmıştır.Hareketli nesnelerin ayıklanması sırasında her bir görüntü sahnesindeki piksellerin arka plana mı ön plana mı ait oldukları piksellerin gauss dağılımlarının belirli kriterleri sağlaması ile belirlenir. Giriş olarak verilen renkli video görüntüsü, piksel değeri 0 (arka plan) ve piksel değeri 1 (ön plan) olan video görüntüsüne dönüştürülerek kaydedilir. Takip edilmesi istenen araç elde edilen yeni görüntü üzerinde çerçevelenerek işaretlenir. İşaretlenen bölgenin renk dağılımı (HSV) ve kenar bilgilerini içeren görüntüler Seyrek Temel Bileşenler Analizi (STBA) medotu ile analiz edilerek temel gözlem modeli oluşturulur. Ardışık görüntü sahneleri arası piksellerin değişimine göre yumuşak veya sert geçiş olarak tanımlanan temel hareket modeli elde edilir.Temel gözlem modelleri ve temel hareket modelleri ile temel izleyiciler oluşturulur. İzlenen aracın her görüntü sahnesindeki durumu için Etkileşimli Markov Zincirli Monte Carlo (EMZMC) yöntemi ile temel izleyiciler birbirleri arasında haberleşerek üretilen sonuçları karşılaştırırlar ve izlenen araç için en sağlıklı konum bilgisine karar verirler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Hateketli nesne tesbiti; çekirdek takibi