Gülhane bahçesi 19.y.y. anıtları ve çevre değerlendirmesi - Gültekin, Tuğba (My University, 1994)
Sultan Abdulaziz'in padişah olduğu yıllara tekabül eden, 1861-1876 tarihleri arasında, Istanbul-Edirne Rumeli demiryolu hattı yapılmıştır.Aym dönemlerde, bu hat ile Topkapı Sarayı doğu kısmı arasında kalan bölgede, gümrük deposu ile 3 adet ambar binası inşa edilmiştir. Geliştirmiş olduğum tez bugüne kadar incelenmemiş olan bu binaların, rölöveleri ile gümrük deposunun restorasyon projesi ve bölgenin sagbklaştırılmasını içermektedir. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Ahmet Menteş ile konuşmam sonucunda , Sarayın büyük bir arşiv alanına, yeni depolara, kütüphaneye ve sergilenmeyi bekleyen seksenaltıbin eser için yeni teşhir salonlarına ihtiyaç olduğunu öğrendim. Topkapı Sarayı Müzesi'nde şu an kullanılan alan seksenbin metrekare olup, ellibin metrekare alana daha gereksinim duyulmaktadır. Senede onbeş milyon kişinin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı Müzesrnin ihtiyacı olan bu sirkülasyon alanının, bir kısmım askeriyeden sağlamamız mümkün olacaktır. Şehir Tiyatroları Sanat Yönetmeni Erol Keskin ile konuşmam sonucunda ise , Çağdaş tiyatro anlayışına hizmet edebilecek büyük hacimli bir binaya ihtiyaçları olduğunu öğrendim.Çetin îpekkaya, Erol Keskin, Beklan Algan ile yaptığımız çalışmalar sonucunda gümrük deposunun bu fonksiyon için uygunluğuna karar verdik. Sonuç olarak , Kültür ve Sanat alanı şeklinde fonksiyonalize edilecek bu bölgede, gümrük deposuna , tiyatro, aynı tip olan ambar binalarından birine de müze fonksiyonu verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Gülhane bahçesi; Sultan Abdülaziz dönemi 19 yy eserleri; Anıtlar