Sinüzodial model yardımıyla müzikal ses sentezi - Bolat, Bülent (My University, 1998)
Sayısal ses sentezi yöntemlerinden, elektronik müzik ve ses sıkıştırma uygulamalarında yararlanılmaktadır. Elektronik müzikte kullanılacak sentez modellerinin, en az işlemle en yüksek kaliteyi sağlaması ve müzisyenin amacına uygun ses değişimlerini gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. Ses sıkıştırma amaçlı kullanımlarda ise, modelin ses verisini bozmadan saklama alanını en aza indirgemesi gerekmektedir. Bu çalışmada, hem elektronik müzik hem de ses sıkıştırma alanlarında kullanılan sinüzoidal sentez ele alınmıştır. Sinüzoidal sentez spektral modeller ailesinin bir üyesidir. Analiz temelli yapısı nedeniyle, sinüzoidal sentez modeli, her geçen gün daha çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Spektral modellerin kurulması yüksek bir işlem hacmi gerektirmekle birlikte, sinüzoidal modelde asıl işlem yükü analiz kısmındadır. Sentez kısmı daha az işlem yoluyla gerçeklenebildiği için, sinüzoidal model elektronik enstrümanlarda kullanılmaya elverişli bir yapıdadır. Yapılan uygulamalarda görülmüştür ki, harmonik yapıda sesler bu model ile iyi bir şekilde sentezlenebilmektedir. Ayrıca, bu model ile perde değiştirme ve geçiş etkisi gibi dönüşümler kolayca gerçeklenmiştir. Sıkıştırma açısından ise, uygulamalarda 164:13 gibi yüksek oranlar elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Ses ve müzik; ses sentezine genel bakış; Sinüzoidal sentezi