Deniz yapılarında bakım ve onarım - Yağız, Cansu (My University, 2005)
Günümüzde deniz yapıları, gerek ithalat-ihracat, gerek turizm gerekse ulaşım açısından çok büyük önem taşıyan yapılardır. Ne yazık ki, bu denli önemli yapılara gereken özen gösterilmemektedir. Yüksek maliyetleri düşünüldüğünde, yapılması gereken rutin inceleme ve bakım planlama çalışmaları tehlikeli bir durum olana kadar ertelenmektedir. Oysa, zamanında yapılan periyodik bakım çalışmaları, yapının kullanım ömrünü artıracak ve tamir masraflarını azaltacaktır. Bu çalışmada, değişik tipte deniz yapılarına, hangi periyotlarda ne gibi bakımlar yapılması gerektiği, hasar gören yapıların ne tür inceleme yöntemlerine tabi tutulması gerektiği ve en uygun tamir yönteminin hangisi olduğu anlatılmaktadır. Bu amaçla, ahşap, beton, taş, çelik gibi değişik malzemeler kullanılarak yapılan deniz yapılarının ne gibi durumlarda bozulmalara maruz kalabileceği araştırılmış, bu yapılar için en uygun inceleme ve tamir yöntemleri şekiller ve tablolar yardımıyla açıklanmıştır. Ülkemizde yer alan, farklı şekillerde hasar görmüş bir takım yapılar incelenmiş ve bu yapılara uygulanan inceleme ve tamir yöntemleri anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Bakım; Katodik koruma; Hasar; Periyodik inceleme; Onarım; Tremi beton; Deniz yapısı; Graut