Sürekli mıknatıslı senkron motorun doğrudan moment kontrolu - Kaptanoğlu, Serkan (My University, 2004)
Endüstriyel uygulamalarda, sürekli mıknatıslı senkron motorlar, gittikçe daha geniş uygulama alanı bulmaktadır. Bu, motorun kaliteli güç yoğunluğundan, verim ve atalet oranındaki yüksek momentten kaynaklanmaktadır. Son yıllarda sürekli mıknatıslı senkron motorlar üzerinde yapılan çalışmalar, alan yönlendirmeli kontrol (FOC) ve doğrudan moment kontrolü (DTC) yöntemleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Uzay vektör teorisi, gerilim beslemeli inverter modeli ve uzay vektör modülasyonu, gerilim vektörleri seçim tablosunun oluşturulması ve gerilim vektörlerinin seçimi, sürekli mıknatıslı senkron motorun matematiksel modeli, PMSM kontrolünün temel konulandır. Bu çalışmada, sürekli mıknatıslı senkron motorun doğrudan moment kontrolü metodu ile uygulama gerçekleştirilmiştir. PMSM' nin analizi, elektromanyetik momentteki artışın, stator ve rotor manyetik akılarının arasında kalan açının artışı ile orantılı olduğunu göstermektedir ve bu yüzden stator manyetik akısının dönüş hızı mümkün olabildiğince hızlı arttırılarak, hızlı moment cevabı sağlanmış olur. DTC nin temel prensibi, moment ve stator manyetik akı ile gerçek değerleri arasındaki farka göre doğrudan, stator gerilim vektörlerinin seçilmesidir. Bu tezde, önce sürekli mıknatıslı senkron motorun (PMSM) modellenmesi, sonra da DTC kontrolü üzerinde durulmuştur. Daha sonra, PMSM' nin simulink modeli oluşturulmuş, DTC ile simülasyonu yapılmıştır. Ayrıca DTC ile PMSM'nin hız kontrolünün simulink ile simülasyonu gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Pmsm’nin matematiksel modeli; gerilim beslemeli inverterler ( vsi ); pmsm için kontrol metodları; sürekli mıknatısılı sekron motorlarında (pmsm ) doğrudan moment kontrolunun (dtc ) analizi