Ergene havzasında yüzeysel su kirlenmesinin çevre bilgi sistemi yardımıyla izlenmesi ve kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi - Ordu Sağlam, Şeyma (My University, 2005)
Günümüzde su kaynakları ile ilgili sorunların bölgesel, hatta havza bazında yapılacak çalışmalarla ele alınması zorunlu hale gelmiştir. Yapılmakta olan tez çalışmasında Ergene Havzası için kısıtlayıcı faktörün su kalitesi olduğu göz önüne alınarak, mevcut suyun kalitesinin yıllara göre değişiminin incelenmesi gerekli görülmüş ve seçilen bir yazılım paketi(Map Info) kullanılarak su kalitesi sınıflarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Ergene Havzası, Trakya'nın en önemli tarım alanlarına ve buna ek olarak büyük bir endüstri gücüne sahiptir. Havzanın en önemli geçim kaynağı tarımsal etkinliklerdir. Bu yüzden tarımsal su temini, yararlı kullanımlar sıralamasında birinci sırayı almaktadır. Endüstriyel amaçlı su kullanımı endüstrilerin proses suyu, kazan suyu, soğutma suyu gibi çeşitli su gereksinimlerini karşılamaktadır. Havzadaki endüstrilerin arıtılmış veya arıtılmamış atıksuları noktasal kaynak halinde nehre verilmektedir. Ayrıca tarım alanlarından oluşan atıksular ve havza sınırları içinde yer alan irili ufaklı yerleşim merkezlerinin evsel atık suları da doğrudan veya dolaylı olarak Ergene nehrine deşarj edilmektedir.Konusu çevre bilgileri olan coğrafi bilgi sistemi türüne çevre bilgi sistemi denir. Çevre bilgi sistemi, çevrenin fiziksel, kimyasal veya biyolojik yapısını ve bunların çevreye olan etkilerini irdeleyen bir bilgi sistemidir. Örneğin, hava kirliliği, bitki örtüsü, kıyı kirlenmesi, doğal kaynaklar, jeolojik ve ekolojik yapıların coğrafik bölgelere göre dağılım ve değişimleri ile ilgili her türlü veri/bilgilerin işlenerek çevreye yönelik analizlerin yapılması, çevre yönetimi ve denetimi çevresel bilgi sistemlerinin temel işlevleri arasındadır.Ergene Havzası Çevre Bilgi Sistemi oluşturma çalışmasının uygulama aşamasında, ekran haritası üzerinde tasarlanan çeşitli sorgulama ve analizler yapılarak sistemin beklentileri karşılayan karşılamadığı kontrol edilmiştir.Oluşturulan çevre bilgi sistemi hava kirletici unsurların eklenmesi ile daha geniş bir Çevre Bilgi Sistemi için altlık olabilecek yapıdadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Ergene Havzası; Çevre bilgi sistemi; Yüzeysel su kirliliği; MapInfoVIII