Bir ham petrol destilasyon ünitesinin kullanılabilir enerji ve termoekonomik analizi - Dilmaç, Ömer Faruk (My University, 2011)
Birçok kimyasal proseste enerji kullanımının çok önemli bir yeri vardır. Çeşitli maddelerin değişime uğratıldığı bu tür proseslerde, enerji maliyeti toplam üretim maliyetinin önemli bir kısmını kapsar. Bu maliyetin minimum düzeyde tutulması, proseslerin termoekonomik analizleri yapılarak iyileştirilmeleri ile sağlanabilir.Petrol rafinerilerinde genellikle enerjinin yoğun olarak kullanıldığı prosesler yer alır. Bu proseslerde enerji tüketimi ve enerji kayıpları fazladır. Petrol rafinerilerinde ısıl enerjinin büyük bir kısmı rafinerinin ilk ünitesi olan ham petrol destilasyon ünitesinde kullanılır. Bu durumda, destilasyon ünitelerinin termoekonomik analizleri yapılarak iyileştirilmeleri, enerji tasarrufu ve dolayısıyla maliyeti düşürme açısından büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada, SimSci Pro/II 8.2 proses benzetim programı yardımıyla, TÜPRAŞ İzmit rafinerisindeki bir ham petrol destilasyon ünitesinin enerji, ekserji ve termoekonomik analizleri yapılmıştır. Ayrıca, çalışma şartlarının ekserji verimi üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerji; Enerji türleri; Petrol ve rafinasyonu; Destilasyon; Ham petrol destilasyon ünitesi; Destilasyon ünitesinin benzetimi