LPG - Hava Karıştırma (fakirleştirme) sistemleri - Kızılhan, Halil (My University, 2003)
Enerji, sanayinin en önemli gereksinimlerinden birisidir. LPG, ülkemizde özellikle sanayinin enerji ihtiyacının karşılanmasında, günümüze kadar önemli bir rol üstlenmiştir. Doğalgazın yaygınlaşmasına paralel olarak, stoklama, kullanım kolaylıkları, yüksek kalori değeri, yanma verimi ve doğalgazla aynı karakterde olması nedeniyle, LPG fîzibil bir yedekleme yakıtı olarak kullanılabilmektedir. Herhangi bir gaz yakıtın, bir başka gaz yakıtı yerine ikame edilebilmesi için gerekli parametrelerin neler olması gerektiğinden hareket edilerek, yakıt yedekleme sistemlerinde kullanılacak parametreler tespit edilmiştir. Bu parametreler tespit edilirken, herhangi bir yakma düzeneğinde yakıtın(gaz) ve yerine ikame ettirilecek gaz yakıtın, boru içersindeki akış şartlan kullamlarak Wobbee indeks katsayına erişilmiştir. Eşdeğer Wobbee indekse sahip, LPG-hava karışımım elde edebilmek için gerekli fakirleştirici proses diyagramı oluşturularak, bir proje uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: LPG (likit petrol gazı) üretimi; LPG’nin depolanması ve kullanım alanları; Sanayi’de enerji kesintisi ve yedekleme sistemleri; Yakma teknolojisinde LPG-hava karışımının önemi; LPG-hava karışımının doğalgaz yerine ikame edilebilirliği; yakma prosesinde NOx oluşumu