Dairesel kesitli kolonların kuşatma ve pekleşme etkilerinin göz önüne alınarak boyutlandırılması ve limit tasarımı - Ünal, Ayhan (My University, 2002)
Dairesel kesitli betonarme kolonların kuşatma ve pekleşme etkileri altındaki davranışlarının incelendiği bu çalışmada tasarım için iteratif bir yöntem önerilmiş ve bu amaçla bir bilgisayar programı oluşturulmuştur. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, yapısal tasarımın hedefi, çalışmanın konusu, amacı ve kapsamı belirtilerek konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde tasarımda kullanılacak beton ve donatı çeliği malzeme davranış modelleri tanıtılmış, değişik yükleme tiplerindeki gerilme - birim deformasyon ilişkileri, kuşatılmış ve kuşatılmamış kesitler için incelenmiştir. Üçüncü bölümde bu davranış modelleri esas alınarak bileşik eğilme etkisindeki dairesel kesitli betonarme kolonların kuşatma ve pekleşme etkileri dikkate alınarak boyutlandırılması ve akma limitine göre çözümlenmesine ilişkin algoritmalar oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde, önerilen algoritmalar yardımıyla konuya ilişkin sayısal uygulamalar irdelenmiş, beşinci bölümde sonuç ve önerilerde bulunulmuştur. Ekler bölümünde ise hesapları kolaylaştırmak amacıyla Microsoft Visual Basic 6.0 programlama dili kullanılarak oluşturulan bir bilgisayar programı (disket olarak), kullanım kılavuzu, akış diyagramı ve program metni sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Beton ve donatı çeliği malzemeleri için davranış modelleri; Dairesel kesitli betonarme kolonların boyutlandırılması ve çözümlenmesi; Betonarme kolonlar; Dairesel kesit