Güç elektroniği sistemlerinde elektromanyetik uyumluluğun incelenmesi - Üner, İhsan Dora (My University, 2008)
Teknolojik ürünlerde yaygın olarak kullanılan yüksek frekanslı devreler güç yoğunluğu açısından üstün olmalarına rağmen gerekli önlemler dikkate alınmaz ise ürün güvenliği ve ortam güvenliği açısından sorunlara neden olur. Bu önlemlerin başında elektromanyetik güvenlik gelmektedir.Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde elektromanyetik dalga ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde elektromanyetik uyumluluk ve hangi kuruluşlar tarafından belirlendiği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde elektromanyetik uyumluluk standartları ve bu konudaki testlerin nasıl yapıldığı incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise güç elektroniği devrelerinde karşılaşılan elektromanyetik girişim sorunları ve bunları önleme yöntemleri ele alınmıştır.Güç elektroniği devrelerinin tasarımı sırasında elektromanyetik uyumluluk konusuna dikkat edilmesinin, üretim sırasında ve sonrasında oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesi açısından son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Güç elektroniği, EMC, EMI, EMI filtresi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: FARKLI ORTAMLARDA ELEKTROMANYETİK DALGA; GERİLİM DALGALANMALARI VE KIRPIŞMA; HARMONİKLERİN YOL AÇTIĞI PROBLEMLER