Hız ayarlı süzgeçler ve hareket algılama - Serbes, Ahmet (My University, 2004)
Günümüzde gelişen teknoloji sonucu görüntü işleme çok önemli bir araştırma alam haline gelmiştir. Hareketli görüntü işleme ve optik akışın belirlenmesi konuları göreli olarak yeni konular olmakla birlikte uygulama alanlarının çok fazla olması dolayısıyla da ilgi çekicidir. Biyolojik çarıkların bir takım önlüklerini taklit eden sinir ağları ve özellikle bu ağların analog VLSI yapılan gerçek zamanlı olmalarından dolayı çok hızlı işlem kabiliyetine sahiptirler ve sayısal işlemcilere göre bu balamdan oldukça üstündürler. Bu tezde optik akış, daha sonra da asimetrik difÜzyon ağlarıyla gerçeklenen hız ayarlı filtre yapılan incelenmiştir. Omurgalılardaki retina yapısından esinlenerek gerçekleştirilen hız ayarlı filtreler aktif direnç yaydım ağlanyla gerçeklenmiştir. Daha sonra hız vektörü tayini için yeterli olan bir analog ağ, fotoreseptör seviyesinden, hız vektörü tayini seviyesine kadar incelenmiş ve sonuçlan üzerinde tartışılmıştır. Hız ayarlı filtrelerin basitliğine karşın oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Lineer CNN devreleriye kolaylıkla gerçekleştirilebilecek yapıda olan hız ayarlı filtre yapılan analog VLSI teknolojisiyle kolaylıkla tümleşik devre biçiminde üretilebilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Uzamsal ( spatial ) ve uzam zamansal ( spatio - temporal ) fonksiyonları üzerine; haraket kestirimi için bir analog ağ modeli