Aktüaryal teknikler ve bireysel emeklilik uygulamaları - Celme, Deniz Melek (My University, 2006)
Bir ülkenin ekonomik gelişmişliği ile finansal sistemin işlerliği ve karmaşıklığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Finansal sistem, fonların üretken yatırım seçenekleri olmayan ekonomik birimlerden yatırım seçeneğine sahip birimlere aktarılmasını sağlayarak ekonomik sistem içinde önemli bir işlevi gerçekleştirir. Aktüerya, finansal sistem içerisinde, sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman, demografi konularında ve yangın, fırtına hastalık gibi riskler için verilen teminatlar karşılığında olasılık ve istatistik teorileri uygulanarak, yasal düzenlemelere uygun prim rezerv ve kar paylarının hesaplanarak tarife ve teknik esasların hazırlanmasını kapsar. Sigorta sektörü için tüm rizikoların tarife fiyatlarının hesaplanmasında uygulanır. Sosyal güvenlik sisteminde reform ile bireysel emeklilik ve aktüaryal teknikler ana konumuz olacaktır. Bireysel emeklilik kişilerin geleceğine yatırım yaparken, ülke sermayesine katkıda bulunmalarını sağlayan bir sistemdir. Her konuda alınan kararlarda olduğu gibi, bireysel emeklilik de de, uygulamaya konulduktan sonra elde edilen sonuçlarının değerlendirilmesi ve bir geri besleme mekanizmasının sağlanması karar alma sürecinin başarısı için zorunludur. Bireysel emeklilik fonları yatırım sürecinin başarısı, beklenen amaçların ( özellikle beklenen getirinin ) elde edilip edilmediğinin değerlendirilmesi olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Susyal güvenlik finansmanı; Sosyal güvenlik reformu; Bireysel emeklilik