Çeşitli organik maddeleri içeren atık suların BOİ ve KOİ değerlerinin incelenmesi - Uz, Gülhan (My University, 2004)
Evsel ve endüstriyel atıksuların kirlilik derecesini tayin etmek amacıyla ölçülen BOİ ve KOİ değerleri arasındaki oranın (BOİ5/KOİ) 0,4-0,8 arasında değiştiği savunulmaktadır. Bu yargı evsel atıksular için geçerli olsa da endüstriyel atıksular için çoğu zaman geçerli olmayacaktır. Çünkü bazı organik maddeler biyokimyasal olarak parçalanmazken bazı organik maddeler, biyokimyasal reaksiyonları yürüten mikroorganizmalar üzerinde toksik etki gösterecektir. Bu çalışmada, BOİ5/KOİ oranının organik maddedeki fonksiyonel gruba bağımlılığı incelenmiştir. Bu amaçla, asetaldehit, formaldehit, n-butanol, asetik asit, fenol, anilin ve o-nitro fenol çözeltilerinden hazırlanmış yapay atıksularda BOİ ve KOİ değerleri izlenmiştir. BOİ ölçümleri, hem mikroorganizma bakımından zengin hem de fakir seyreltme sulan kullanılan ortamda yapılmıştır. Yapılan analizlerde, formaldehit, anilin, fenol ve o-nitro fenol içeren çözeltilerde BOİ değerinin sıfır olduğu, dolayısıyla BOİ5/KOİ oranının sıfır olduğu saptanmıştır. Bu da bu maddelerin mikroorganizmalar üzerinde toksik etki yaptığını göstermektedir. BOİ5/KOİ oranının yalnızca sudaki kirliliğe bağlı olmadığı, aynı zamanda birim hacimdeki mikroorganizma sayısına da bağlı olduğu, 15 gün süre ile aynı suda yapılan BOİ ve KOİ ölçümleri ile saptandı. Ayrıca BOİ değerinin, atıksuyun pH' sına bağlılığı da araştırıldı. Mikroorganizmaların yaşamı ve çoğalması için en uygun pH' nın 8-10 olduğu saptandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: BOİ5/KOİ oranı; Birim hacimdeki mikroorganizma sayısı; Asetaldehit; Formaldehit; N-butanol; Asetik asit; Anilin ve o-nitro fenol