Türkiye klima sektöründe yerli üretim ile ithal klima cihazlarının teknolojik özellikler ve ekonomiklik açılarından karşılaştırılması - Abbasoğlu, Serkan (My University, 1999)
Bu tezin amacı gönümüzde ülkemizde yoğun biçimde kullanılmakta olan klimalandırma cihazları sektöründeki yerli üreticinin, yabancı ithalatçıya göre Pazar paylarının incelenmesi ve kullanılan cihazların karşılaştırılmasıdır. Tezin ilk kısmında genel klima sektörü dikkate alınmış ve nakliyesi zor olan, otomasyondan çok işçiliğin ön planda olduğu ve kullanılan hammaddenin büyük bir kısmının ülkemizden temin edilebilen, Soğutma Kuleleri, Klima santralleri, fan-coil cihazları ve pencere tipi klimalarda ülke piyasasını yerli üreticinin yönlendirdiği görülmüştür. Buna karşın otomasyonu fazla olan ve imajın önemli olduğu, Soğuk su üretici gruplar ve Split Klimalar da ise ithal cihazların sektöre daha fazla hakim olduğu görülmüştür. Bu sonuca varılırken hem sektörün önde gelen klima firmalarının yöneticileriyle görüşülmüş, hem bu firmaların yaptığı Pazar araştırmalarından, hem de ISKID'in yıllık olarak yayınladığı Envanter raporundan faydalanılmıştır. Tezimin ikinci kısmında ise Pencere tipi klimalara özelleşerek, yerli ürünlerle, ithal ürünler gerek teknik gerekse maliyet olarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sırasında, teknik özelliklerin belirlenmesi konusunda, cihazların sahip olduğu standartlar ve bu standartların alınması için yapılan testler dikkate alınmıştır. Maliyet açısından karşılaştırma da ise, cihazların satış maliyetleri dikkate alınmıştır. Burada karşımıza çıkan önemli noktalar şunlardır, Fonksiyonları birbirine yakın olan yerli ve ithal cihazlarda maliyette, verim de yalandır ancak yerli cihazlarda, motorun oluşturduğu gürültü ile ilgili herhangi bir test veya veri yoktur. Ayrıca tüm cihazlarda, çevreye zararlı olan FR 22 gazı soğutucu gaz olarak kullanılmaktadır. Malzeme açısından da dikkate aldığım cihazlarda, yerli üretim cihazlarla, ithal cihazlar arasında büyük bir farklılık yoktur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Klima ve klima sistemleri; Klima piyasasının değerlendirilmesi; Klima teknik özellikleri ve karşılaştırma