Tarihi yerleşimler için nesneye yönelik veri tabanı ve veri madenciliği yöntemleri kullanarak bilgi sistemi oluşturulması ve uygulaması - Buharalı, Ayşe (My University, 2004)
Tarihi yerleşim envanterinin oluşturulmasına ilişkin gerçekleştirilen çalışmalarda toplanan verilerin çeşitliliği ve sayılarının fazlalığı bu verilerin dijital ortamda saklanması ve işlenmesindeki temel problemi oluşturur, özellikle farklı dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgelerde günümüze kalan mimari eserler, gerek yapı türleri gerekse yapısal özellikleri acısından büyük farklılıklar göstermektedirler. Dolayısıyla yapılan çalışmalarda ya mimari üslup açısından farklılık gösteren her bölge için ayrı bir veri tabanı yapısı oluşturulmakta ya da o bölgeye özgü mimari özelliklerin kaybolmasına göz yumarak daha önceden oluşturulan bir veri tabanı yapısına uygun olarak veriler saklanmaktadır. Veri girişinin standartlaştınlmasındaki zorunluluk ilişkisel veri tabanı yapısının kısıtlarından kaynaklanmaktadır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi mimari eserlerin çok çeşitli olması sonucu oluşturulan ilişkisel veri tabanları yeterli gelmemektedir. Halbuki son yıllarda bilgi teknolojisinde oldukça yaygın hale gelen nesneye yönelik yaklaşım, veri tabam yapısına da yansımış ve ilişkisel yapının kısıtlarım ortadan kaldırmasına olanak sağlayan nesneye yönelik veri tabam geliştirilmiştir. Bu çalışmada da nesneye yönelik veri tabanı yapısının özellikleri incelenerek mimari bilgilerin saklanmasmdaki uygulama önerileri ortaya konacaktır. Tarihi eser verilerinin türlerinin fazlalığı kadar sayılarının fazla oluşu da dijital ortamda saklanması açısından önem taşımaktadır. Bir veri ambarı niteliğindeki veri tabanlarında sadece tarihi yapıların bilgilerini tutmak karar verme aşamasında kullanıcıyı zorlayabilir. Çünkü mimari eserleri tarihten soyutlayarak incelemek mümkün değildir. O dönemin sosyal ve siyasal durumu, günlük hayat, bölgede meydana gelen savaş, doğal afetler, hastalıklar vb. gibi toplumlar üzerinde köklü etkileri olan olaylar araştırmacının varacağı sonucu etkilemektedir. Bütün bu bilgilerin de veri tabanında tutulacağı göz önüne alınırsa veri tabanının boyutu kolayca tahmin edebilir. Böyle geniş bir bilgi okyanusunda kullanıcının tek basma sonuçlara varması oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle kültürel miras çalışmalarında iş hayatında özellikle de pazarlamada oldukça faydası olan veri madenciliği kullanılabilir. İşte bu çalışmada da veri madenciliğinin kültürel miras çalışmalarındaki yeri ve sağlayabileceği faydalar üzerinde durulacaktır. Anahtar kelimeler: Veri Madenciliği, Tarihi Yerleşim, Nesneye Yönelik Veri Tabanı vm
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Veri tabanı yapıları; Veri Madenciliği; Tarihsel bilgi sisteminin gerçekleştirilmesi