Sipariş üzerine üretim yapan bir işletmede hat dengelemesi çalışması ve bir benzetim yaklaşımı uygulaması - Şeber, Şafak (My University, 2004)
Hat dengeleme problemi belirli bir yerleşim düzenine sahip iş istasyonu dizisine, görevlerin istasyonlar arasındaki öncelik ilişkilerini en iyi tatmin edecek ve belirlenen performans ölçütlerim optimize edecek şekilde atanmasıdır. Problemin karmaşıklığına göre tezimde bahsedilen bir çok yöntemden biri kullanılabilinir. Ancak benzetim yaklaşımı yöntemi, gerçek hayat şartlarının uygulama modeline geçirilmesi ve sayısız ayar yapma imkanı, senaryo üretimi, değişkenleri ve performans değişkenlerini değiştirebilme olanağı vermesi ile diğer yöntemler arasından sıyrılmaktadır. Benzetim programlan modelin animasyonunu gerçekleştirerek görsel olarak, tasarlanan sistemin nasıl çalıştığını canlandırabilmektedirler. Böylece oluşabilecek aksaklıklar gözle görülebilmektedir. Hat dengelemeye etkiyen etmenlerin başında atölye yerleşim düzeni ile makine-çalışan kullanım etkinliği gelmektedir. Hedeflenen üretim artışı veya verimlilik artışı için hattın yemden dengelenmesi, muhtemelen beraberinde hattın ve içerdiği istasyonların yeniden tasarlanmasını, işgücü miktarında değişimi, iş akışlarının yeniden düzenlenmesini beraberinde getirecektir. Bütün bu düzenlemelerin yapılmasında sosyal çevreninde etkisi ve payı matematiksel değişkenler ve ölçütler yanında unutulmamalıdır. Sistem yaklaşımı içersinde bir üretim alanı ele alınacak olursa ilişkide olduğu bir çok alt ve üst sistemler hemen göze çarpacaktır. Bu değişkenliği modelimize yansıtma imkanını veren benzetim yaklaşımının gerçeği en iyi şekilde temsil etmesini sağlayan faktör, girdi bilgilerinin doğru ve eksiksiz biçimde toplanması sağlayacaktır. Bu noktanın çalışma başlamadan akılda tutulması yararlı olacaktır. Bu veriler benzetim çalışmasının uygulamaya döküldüğünde başarılı olmasını sağlayacak ana etmendirler. Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, Benzetim, Arena, Üretim yönetimi, iş Akış Analizi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Üretim sistemleri dizaynı; Montaj hattı dengeleme; Sistemin benzetimi