Araçlarda doğalgaz kullanımı - Karabay, Hakan (My University, 2002)
Bu tezin amacı 21. yüzyılda da halen devam eden global enerji darboğazı ve hava kirliliğinin sonucu olarak, çevre dostu alternatif enerji kaynaklan ihtiyacını karşılayabilecek en yüksek potansiyele sahip yakıt olan doğalgazın, araçlarda kullanımı ile ilgili tüm dünyada yapılan araştırma ve geliştirme çalışmalarının ışığında ülkemizin ufkunu açmak ve çevre dostu bu yakıtla gelecek nesillere temiz bir ülke bırakabilme çalışmalarım desteklemektir. Doğalgazın araçlarda tüm dünyada kabul görmüş ana kullanım şekli dolum istasyonlarında 250-300 bar, araçlarda ise 200-250 bar basınç ve 21 °C sıcaklık şartlarında depolanarak kullanılan sıkıştırılmış şekli olan CNG' dir. Özellikle tarihi gelişim süreci içerisinde ülkeler bazında alman örnek modellemelerle 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana araçlarda yakıt olarak kullanılan sıkıştırılmış doğalgazın petrol türevi olan benzin ve motorin ile işleyen araçlar ile karşılaştırıldıklarında ortaya çıkan önemli avantaj lan 3. bolümde açıklanmaktadır. Aracında doğalgaz kullanımına geçmek isteyenlerin araçlarına dönüşüm kiti adı altında eklenilen yeni ekipmanlar ve teknolojik gelişimleri için yapılan araştırma geliştirme faaliyetleri, doğalgazlı araç tipleri, motor seçenekleri, sıkıştırılmış doğalgazın muhafazasını sağlayan yakıt silindirleri ile kullanımlarındaki en büyük etkenlerden biri olan çevre dostu emisyon verileri 4. bölümün ana içeriğini oluşturmaktadır. Araçlara yakıt ikmalinin gerçekleştirildiği dolum istasyonlarının yapısı, kriterleri, maliyetleri ve depolama şekillerini içeren 5. bölümün ardından, dünyada bu konuda ön planda olan ve dönüşüm kitlen ve dolum istasyonu ekipmanları imalatı yapan ülke standartları, standartların tek bir formatta toplanma zorunluluğu ile birlikte doğalgazlı araçların kullanımlarının arttırılması için uygulanan teşvik ve sübvansiyonlar 6. bölümde ayrıntılı bir şekilde ele alınmakta ve. doğalgazlı araçların ülkemizdeki durumunun işin mevzuat kısmı ve uygulamaları ile açıklaması 7. bölümde yapılmaktadır. Sonuç olarak dünyanın kabul ettiği ve her alanda kullanımının arttırılması için milyonlarca dolar harcadığı doğalgazın araçlardaki uygulamalarının diğer alternatif enerji kaynaklan gibi devletimiz tarafından vergi kaynağı olarak görülmeyip, teşvik edilmesi gerekmektedir. Ekonomik kriz ortamı içerisinde olan ülkemizde çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel mirasın yeşil bir TÜRKİYE ve kaynağın da başta doğalgaz olmak üzere çevre dostu temiz yakıtların kullanımı olduğu herkes tarafından kabul edilmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Dünya enerji sektöründe doğalgazın yeri ve Türkiye; NVG dönüşüm kriterleri; Sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) dolum istasyonları ve kriterleri; Dünyada CNG standartları; Türkiye’de doğalgaz kullanımı ve igdaş