Tesisatlarda kullanılan plastik boruların sıcaklık ve basınç etkisi ile mekanik özelliklerinin değişimi - Uğurlu, Hüdaverdi (My University, 1997)
Son yıllarda, bütün dünyada şebeke sularının ve endüstriyel atıklarının naklinde kullanılan plastik boruların önemi artmıştır. Belki de bu sektörde dünya üzerinde bilginin ve tecrübenin artması plastikten yapılan borulara olan güveni artırmıştır. Kullanılan plastik miktarı özellikle boru sektöründe, çok hızlı bir genişleme göstermektedir. Bu esas olarak bina içi ve dışı, temiz ve atıksu borularının dizaynı için doğrudur. Bütün ülkeler aynı eğimi göstermektedir. Cazip fiyat eğilimi de inşaat sektöründeki konvansiyonel borular ile rahatlıkla rekabet etmesine katkıda bulunmaktadır. Yeni gelişmeler karşısında plastik boru hakkındaki daha fazla bilgilerin yayılması, su tedarikinde ve atıkların tahliyesinde en uygun yolların öğretilmesi gerekmektedir. 1. ve 2. bölümde, boru üretiminde kullanılan plastikler hakkında genel bilgi ve en yaygın tipleri tanıtılmaktadır. 3. bölüm, polimerlerin fiziksel ve kimyasal yapısı hakkındadır. Bölüm 4'te Polietilen, Polipropilen, Polivinil Klorid ve Cam Takviyeli Polyester ile ilgili bilgiler sunmaktadır. 5., 6. ve 7. bölümler sırasıyla üretim, döşeme teknikleri ve plastik boruların birleştirme yöntemlerinden bahsetmektedir. Sekizinci bölüm, kaynak parametreleri ve özellikle PE100 hammaddesinin alın kaynak metodu hakkındadır. 9. Bölüm kaynak kalitesini etkileyen faktörler, 10. Bölüm kaynak teknikleri, birleştirme ve fıtinglerin neden olduğu sürtünme kayıpları, 11. Bölüm patlama tiplerinin açıklanması, 12. Bölüm PP ve PE hakkındaki normlardır. 13. bölüm ise sıcaklık ve basıncın Polietilen ve Polipropilen materyalleri üzerindeki etkilerinin incelendiği test sonuçlarının verilmesidir. Bu materyaller tekrar işlenebilme özelliğine sahiptirler ancak içerisinde ihtiva ettikleri bazı katkı maddelerinin eksilmesi ve moleküler zincirlerin kopması ile malzemenin özellikleri kötüleşir, mekanik mukavemeti ve direnci azalır. Materyal üzerindeki bu olumsuz etkiler, kendisini MFR ve yoğunluk değerlerinin değişmesi olarak ortaya çıkar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: İçme ve atık su borularındaki en yaygın plastikler; Plastiklerin yapısı; Polyofinler üretim döşeme teknikleri; Plastik borular için birleştirme yöntemleri; Kaynak kalitesini etkileyen diğer faktörler; Kaynak birleştirme teknikleri plastik boruların dizaynı; Borularda patlama tipi; PP ve PE ile ilgili boru standartları