Talaşlı imalatta kayma açısı ve etkileyen faktörler - Bodur, Yavuz Selim (My University, 2001)
Talaşlı imalatta, işlenen iş parçasının yüzey kalitesini, işlemin verimliliğini ve kesme kuvvetlerini en fazla etkileyen parametrelerden biriside kayma açısıdır. Bu çalışmada, çeşitli araştırmacıların, kayma açısı ve kayma açısını etkileyen faktörler (talaş açısı, sürtünme katsayısı, kesme sıvıları, takım malzemesi, takım aşınması, iş parçası yüzey eğimi, talaş kalınlığı oranı, salgılı hareket eden takımla kesme işlemi, kesme hızı, takım ilerlemesi, iş parçası devri, kesme derinliği, ivmeli talaş kaldırma, iş parçası malzemesi) üzerinde yaptıkları teorik ve deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Ayrıca, talaş açısının ve kesme derinliğinin kayma açısına etkilerini saptamak için, deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bulunan deneysel sonuçlar, teorik çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Talaşlı şekillendirme kayma açısı; Kayma açısı; Metallerin talaşlı işlenmesi