Harmonikli sistemlerde güç faktörü düzeltilmesinin bilgisayar destekli analizi - Kırıcı, Ali (My University, 2007)
Elektrik enerji sistemlerinde, ideal olarak, akım ve gerilim dalga seklinin sinüsoidal olması vesebeke frekansının 50 Hz. lik tek bir frekans olması istenir. Fakat, gerek akım ve gerilimleriarasındaki iliski dogrusal olmayan (nonlineer) elemanların sisteme baglanması gerekse bazıelektriksel olayların olması neticesinde, sistemde temel bilesen dısında, harmonik akım vegerilim bilesenleri dolasmaya baslar.Harmonik bilesenler sistemdeki akım ve gerilime ait sinüs formunun bozulmasına yol açarlarve Fourier serileri ile yapılan analizler sonucu bulunurlar.Nonlineer yüklerin, sinüs formunda bozulmalara yol açtıgı yıllardır bilinmesine ragmen,günümüzde dalga seklindeki bozukluga duyarlı elemanların kullanılmasının yaygınlasması,bu konudaki çalısmaları daha önemli hale getirmistir.Harmoniklerin bulunmadıgı enerji sistemlerinde basit bir inceleme ile güç faktörünün istenenaralıkta tutulması mümkün iken harmonikli ortamda, harmonik bilesenlerin bulunması,toplam harmonik distorsiyonunun bulunması ve güç faktörünün optimizasyonuna iliskin ekanalizler gerekmektedir. Bu çalısmada harmonikli olası devre tiplerine ait parametrelerihesaplayarak devreyi analiz eden, MATLAB' da hazırlanmıs, dosya adı GÜÇ FAKTÖRÜOPTMZASYON ANALZÖRÜ olan bir program sunulmustur.Anahtar kelimeler: Harmonikler, Harmonikleri azaltma, Güç faktörünün düzeltilmesi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: HARMONİK ÜRETEN KAYNAKLAR; KURULU HARMONİK KAYNAKLAR; KONDANSATÖR ÜNİTELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLER; DÖNER MAKİNELER