Turizm sektöründe insan kaynakları yönetiminde eğitim ve bir uygulama - Aliyeva, Aynur (My University, 2007)
Günümüzde teknolojik değişmeler hızlı bir şekilde artmakta ve bunun en belirgin etkileri de iş yaşamında kendini göstermektedir. Mal ve hizmet üreten işletmeler yenilikleri anında izlemek, kendilerini yeni koşullara uydurmak ve yeni gelişmeleri izlemek zorundadırlar. Aksi halde rekabetin acımasız yasalarına boyun eğmek durumunda kalacaklardır. İşletmelerin, bu gibi durumlarla karşılaşmamak için eğitim konusuna daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Bu tez çalışmasının teorik kısmında işletmelerde eğitim süreci, eğitimin işletmeler ve çalışanlar açısından önemi, oryantasyon eğitimi, günümüzde Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim Faaliyetleri ve konuyla ilgili bir uygulama anlatılmıştır. Araştırmadan elde ettiğimiz sonuca göre Turizm Sektörü ülke Ekonomisinde 1980 yılından itibaren kendisini göstermeye başlamış fakat hak ettiği yeri hala alamamıştır. Turizm potansiyeli yüksek bir ülke olarak Turizm Sektörü bunun artık farkına varmalıdır. Emek yoğunluklu bir sektör olması nedeniyle diğer sektörlere oranla daha çok istihdam yaratmakta ve bu da beraberinde çok sayıda eğitilmiş personel ihtiyacı doğurmaktadır. Özellikle Otel İşletmelerinin eğitimli personele ihtiyacı olduğu halde eğitimli insanı istihdam edememe ve elinde tutamama, personel dönüşüm oranının yüksek olması gibi sebepler akla sektörün ciddi bir şekilde eğitim veya eğitsel problemlerinin olduğunu getirmektedir. Sektör sadece beş yıldızlı otellerden oluşmamaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki otel işletmelerinde çalışmakta olan insan gücünün öncelikle turizm eğitimi almaları veya ortamı bütünüyle bu sahada eğitim görmüş insanlara bırakmaları en mantıklı çözüm olarak görünmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: İşletmelerde eğitim süreci; Oryantasyon eğitimi; Turizm sektöründe eğitim; İş gücü devir oranı