Design, development and evaluation of a state-observer concept for industrial automation plants - Gençer, Başak (My University, 2011)
Otomasyon tesislerinde sensor cihazlarının kullanım süreleri boyunca bazı hatalar verebileceğini tahmin etmek bir ihtiyaçtır. Bu yüzden, tesislerin güvenilirliklerini ve verimliliklerini artırmak üzere, sensor hatalarının telafi edilmesi gerekmektedir. Bu tez projesi, olası bir hata durumunda ya da bir donanımsal arıza anında sensor değerlerinin durum gözlemleyicisinden alınan değerlerle değiştirilmesi yöntemine dayanan bir hata yönetimi metodu sunuyor.Öncelikle, sıvı dolum tesisinin Systems Modelling Language (SysML) dilinde modellenmesi yapılacak. Modeldeki temel diyagramlar, tesisin nasıl çalıştığına dair bir fikir inşa edecek ve sıvı akış bağlantılarını sergileyecek.Tesis Programlanabilir Lojik Kontrolörler'le (PLC) kontrol edilecek. Durum gözlemleyiciler MatLab/Simulink'te tasarlanacak ve simule edilecekler. MatLab/Simulink modeli PLC arayüzü kodu olan TwinCAT'e dönüştürülecek. Aradaki dönüşüm MatLab/Simulink kod üretici ile yapılacak. Hata yönetimi fonksiyonu öncelikle MatLab/Simulink'te sonra ise PLC yazılımda uygulanacak ve gerçeklenecek.SysML modeli parameter diyagramlarını olduğu kadar blok tanım diyagramlarının ve dahili blok diyagramlarının modellenmesini içeriyor. Parametre diyagramı, teknik sistemlerin örneğin, bileşen parametrelerinin aralarındaki ilişkilerin sürekli davranışını tanımlamak üzere kullanılacaktır.Hata yönetimi, durum gözlemleyici tarafından idare edilecektir. Gözlemleyicinin tasarımı ve uygulanması ise hata yönetimi konseptini bir bütün olarak şekillendirecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Virtual sensors; Estimation; State-obsever model; SysML; Fault management