Endüstri 4.0 devrimi ve uygulamalrı ile etkilerinin incelenmesi - Kabaca, Derya Yapar (My University, 2019)
Geçmişten günümüze gelinceye kadarki süreçte modern endüstri birkaç yüz yıl devam etmiş ve günümüze kadar üç büyük sanayi devrimi meydana gelmiştir. Şimdi ise dördüncü sanayi devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 4.0 uygulamalarına geçilmiştir. Endüstri 4.0’ın amacı birbiriyle iletişime geçebilen, sensörler sayesinde ortamı algılayan, veri ve analizle gereksinimleri gerçekleştirebilen robotlar ile daha kaliteli, ucuz ve hızlı üretim yapmaktır. Bunun yanında, Endüstri 4.0, modüler akıllı fabrikalardaki siber fiziksel sistemlerle fiziksel süreçleri izleyerek nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişim kurmasını sağlayarak merkezi olmayan işbirliğine dayalı kararlar almasına neden olmaktadır. Günümüzün rekabet koşullarında işletmelerin varlıklarını korumak ve sürdürebilmek için Endüstri 4.0'ı kuruluşlarında uygulamak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle Endüstri 4.0 kavramını iyi bilmek gerekmektedir. Bu sebeple bu çalışmada Endüstri 4.0 kavramı ile uygulamaları açıklanmış ve etkilerinin anlaşılmasına yönelik Almanya’nın Bremen eyaletinde nitel bir araştırma yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Endüstri 4.0; Dördüncü Sanayi Devrimi; Akıllı fabrikalar