Otomatik vites kutularının incelenmesi - Arslan, Hasan Hüseyin (My University, 1995)
Otomotiv sanayindeki rekabet, otomobil teknolojisinde devamlı bir yenileşmeyi gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla bu da otomobil sürüş konforuna yansımaktadır. Bu araştırmada literatürlerde yeterli kadar kaynak bulunmayan otomatik vites kutuları... Ayrıca çeşitli tip otomatik vites kutuları üzerine yapılan pratik çalışmalarda edinilen tecrübelere kısmen yer verilmiştir. Birinci bölümde otomatik dişli kutusu kavramının iyi anlaşılması açısından düz vites kutuları ile karşılaştırmalar ve sınıflandırmalar yapılmıştır. ikinci bölümde otomatik vites kutularının temel elemanları teker teker, çalışmaları, verimleri tablolar ve grafiklerle dataya inilerek incelenmiştir. Bu teorik çalışmalar süresince çeşitli tip otomatik vites kutulu araçlar ve üzerinde yapılan pratik çalışmalara elde edilen bir takım iyileştirme hipotezlerine sonuç kısmında yer verilmiştir. Bu kaynakta ele alman otomatik vites kutusu elemanları genelleştirilmiştir. Bir çok farklı marka otomobilde vites dişli oranları, planet mekanizma elemanlarının yerleştirilmesindeki küçük farklılıkların dışında temel fonksiyonları aşağı yukarı aynıdır. Bu çalışmanın, otomatik vites kuruları konusundaki bilgi ihtiyacını karşılayacak bir kaynak olacağı kanısındayım.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Otomatik vites kutularında temel parçalar ve ana görevleri; Otomatik vites kutuları