Ultrasonik karıştırmanın ZnO toz özelliklerine etkisi - Karahan, Tuba (My University, 2001)
Çinko (Zn), boya endüstrisinden eczacılığa, lastik üretiminden malzemelerin koruyucu kaplamalarına kadar, oldukça geniş kullanım alanına sahip bir malzemedir. Genel olarak, çinko buharının yanmasıyla elde edilen çinko oksit (ZnO), çinko bileşiklerinin en önemlilerindendir. Çinko oksit en çok lastik endüstrisinde, onu takiben de önem sırasına göre boya, seramik, elektronik endüstrileri, tekstil, ilaç, yer döşemeleri, koruyucu ve dekoratif kaplamalarda kullanılır. Metal oksitleri içinde, kullanım alanı bol olmasına rağmen, çevreye ve insan sağlığına negatif etkisi çok az olan ZnO, Fransız Prosesi, Amerikan Prosesi ve Islak proses olarak bilinen 3 ana tip prosesle üretilir. Ultrasonik dalgalar güneşin yüzeyindeki sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar ve okyanusun en dibindeki basınç kadar yüksek basınçlar üretebilir. Bazı durumlarda, ultrason aynı zamanda yüksek enerjili kimyasal reaksiyonlara da sebep olabilir. Bu olaylar akustik kavitasyon, kabarcıkların oluşumu, büyümesi. ve içe doğru patlayarak bozunuma uğraması, sayesinde oluşur. Bu araştırmada 0,5 molar çinko nitrat çözeltisi içine 0,5 molar okzalik asit çözeltisi katılıp karıştırılarak çinko okzalat dihidrat çöktürülmüştür. Daha sonra çinko okzalat dihidrat 400°C'de kalsine edilerek ZnO elde edilmiştir. Bu işlemde ultrasonik karıştırma ve mekanik karıştırma ayrı ayrı kullanılarak elde edilen çinko okzalat dihidratların ve kalsinasyon sonucu elde edilen ZnO tozlarının özellikleri (termal bozunma, X-ışını kırınımları, FTIR analizleri, morfolojileri) karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Oluşan farklılıkların nedenleri üretim koşullarına bağlı olarak irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Ultrasonik toz; Ultrasonik karıştırma; Çinko okzalat dihidrat; Çinko oksit