MEMs ivme sensörlü ataletsel seyrüsefer sistemi için arayüz tasarımı - Aydeniz, Doğan (My University, 2011)
Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri (Inertial Navigation System - INS), uçuş bilgilerinin elde edilmesi açısından, hava araçlarında geniş çaplı olarak kullanılmakla beraber, daha ucuz maliyet amacıyla, bu cihazların jiroskop tabanlı olanları yerine, mikro elektromekanik sistemler (Mİcro Electromechanical Systems - MEMs) kullanılarak tasarlanması üzerine çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bu sayede sağlanacak maliyet düşüklüğü ve boyut küçüklüğü, yer araçları dahil olmak üzere, farklı uygulamalara da kapı açmaktdır. Bu araştırmada, MEM tabanlı ataletsel seyrüsefer sistemlerinin tasarım değişkenleri üzerine benzetim çalışması yapılarak, farklı tasarım değişkenlerinin girilebileceği bir tasarımarayüzü oluşturlması amaçlanmaktadır. INS'lerde kullanılan MEMs'lerin, INS üzerindeki konumlandırılmalarından kaynaklana geometrik hataların ve algılayıcının kendi iç hatalarının sebep olduğu açısal ve doğrusal konum hatalarının asgariye indirilmesi bu çalışmanın konuları arasındadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: İvme sensörleri; MEMs tabanlı ivme sensörleri; Jiroskoptan bağımsız bir ataletsel seyrüsefer sisteminin parametrik tasarımı; Arayüz tasarımı; Tasarlanan GUI programının çalışma prensibi ve içeriği; GF-INS tasarım örneği ve rota tasarımı